Prijateljstvo med živalmi

Prijateljstvo med živalmi

Živali so po naravi prijatelji med seboj. Ne samo med seboj, tudi do človeka. Samo človek je tisti, ki je vnesel nemir in ločil eno žival od druge in od človeka. To dokazujejo razni dogodki kot tudi znanstvne raziskave.

Prijateljstvo med želvo in povodnim konjem
Živali niso zmožne razviti samo dobrih prijateljskih odnosov med predstavniki iste vrste, pač p tudi med živalmi druge vrste. Mnogo ljudi je že slišalo o mladem povodnem konju z imenom Owen in 130 letno želvo Mzee, ki sta postala tesna prijateja po tsunamiju decembra 2004. Obstaja tudi zanimiva zgodba o slepem psu z imenom Cashew, ki ga je vodila naokoli njegova prijateljica mačka Libby, in o psu Chico, ki ima za najboljšo prijateljico ribo Falstaff.

Mačka posvojila miško
V prodajalno z otroškimi oblačili v kitajskem mestu Shijiazhuangu se je naselila miš. Vodstvo je, da bi jo pregnalo v trgovino naselilo muco. Muca pa je bila noseča in je kmalu rodila, pet mladih muc je prišlo na svet. »Mačka je ves dan v škatli in skrbi za mladiče. Pred tremi dnevi pa smo opazili, da se z mačjimi mladiči v škatli igra miš,« je povedal eden od zaposlenih. Slednji so miško poskusili »izgnati« iz trgovine, pa je muca takoj stekla za njo in jo vrnila v škatlo z mladiči. Zaposleni so še povedali, da je muca do miške postala zelo zaščitniška in se vznemiri, če ji kdo pride preblizu.

Delfini s skupnimi interesi se imajo raje
Delfini, podobno kot ljudje, sklepajo prijateljstva na podlagi skupnih interesov. Te osupljive morske sesalce so raziskovalci opazovali v zalivu Shark Bay na zahodu Avstralije, kjer so med populacijo indopacifi-ških velikih pliskavk v preteklosti opazili, kako uporabljajo morske spužve za iskanje hrane. Uporaba orodja je bila značilna za samice, tokrat pa seje mednarodna ekipa raziskovalcev z bristolske, zikiške in zahodnoavstralske univerze osredotočila na samce. Zbrali so podatke o 124 samcih, ki so jih v zimskih mesecih opazovali od leta 2007 do 2015. Natančno so analizirali 37 delfinov, od tega je bilo 13 takih, ki so uporabljali spužve kot orodje, in 24 takih, ki tega ne počnejo, so navedli v znanstveni reviji Proceedings of the Royal Society B. Odkrili so, da so se »orodjarji« družili med seboj, pri čemer so se vezi med podlagi podobnih tehnik pri uporabi spužev, ne na podlagi sorodstva ali drugih dejavnikov. V nedavni raziskavi so tudi raziskovalci iz slovenskega društva za morske sesalce Morigenos dokazali, da se nekateri delfini ne družijo samo v nestalnih in spreminjajočih se skupinah, ampak sklepajo prijateljstva in živijo v družinskih krogih.

Print Friendly, PDF & Email