Škodljivost jajc

Škodljivost jajc

Kot za meso in mleko tudi za jajca velja, da so škodljiva za človekovo zdravje. Mnogo dokazov je, da so jajca rizični faktor za nekaj vrst raka. Rak prostate, rak debelega črevesja, rak dojke je povezan ne samo z drugimi živili živalskega porekla, temveč tudi z uživanjem jajc. Več jajc človek poje, večja je verjetnost raka. Tega spodbuja beljak kot koncentriran vir živalskih beljakovin, ki so same po sebi nevarne, ker dvigujejo nivo inzulinu podobnega hormona.

Jajca vsebujejo veliko metionina, aminokisline, ki vsebuje žveplo, pri presnovi katere nastaja homocistein, ki je znan kot rizični faktor pri številnih boleznih. Srčna in možganska kap, bolezni ožilja v nogah, tromboza … so povezane s tem. Alergija na jajca je pogosta alergija pri otrocih, ki se razvije zaradi občutljivosti na beljakovine beljaka in sestavine rumenjaka v jajcih. Jajca vsebujejo mnogo holesterola, ki je nevaren za zdravje človeka, če ga je preveč. V jajcih so pogosto nakopičene razne snovi, od antibiotikov, hormonov, cepiv in drugih zdravil do ostalih vplivov iz okolja. Jajca lahko vsebujejo mikroorganizme, ki pogosto povzročajo bolezni, najbolj znana je salmonela.

Jajca se hitro kvarijo, njihova kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje. Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku. Tudi to dokazuje nevarnost jajc za zdravje ljudi.

»Čezmerno uživanje jajc v kombinaciji z nasičenimi maščobnimi kislinami (svinjska mast, maslo, goveji loj, kokosova maščoba, smetana itd.), čezmernim vnosom soli, sladkorja in transnenasičenih maščobnih kislin kaže na nezdrave prehranske vzorce, čezmeren vnos energije pa je posledično povezan s čezmerno telesno maso, debelostjo in nastankom različnih kroničnih bolezni,« pravi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Če so jajca neškodljiva, zakaj inštitut govori o čezmernem uživanju jajc kot delu nezdravega prehranskega vzorca?

Uživanje jajc lahko škoduje srcu in vodi v prezgodnjo smrt, je rezultat študije, objavljene leta 2019 v reviji Journal of the American Medical Association. Študija je pokazala, da je že polovica jajca na dan statistično povezana z večjim tveganjem za srčne bolezni in povečano smrtnost. In to zaradi holesterola v njih. Gre za obsežno raziskavo, ki je vključevala številne mogoče dejavnike, ki sovpadajo z uživanjem jajc, npr. kot so majhna telesna aktivnost, kajenje in na splošno nezdrava prehrana. Študija ugotavlja, da so imeli tisti, ki pojedo po eno jajce na dan, za 19 odstotkov večje tveganje za bolezni srca kot tisti, ki jih ne jedo, medtem ko je tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kapi 17 odstotkov višje. Študija je tudi pokazala, da so imeli anketiranci, ki so pojedli dve jajci na dan, za 34 odstotkov višjo možnost zgodnje smrti, za 27 odstotkov pa je bolj verjetno, da bodo umrli zaradi srčnega napada ali možganske kapi. V študiji je sodelovalo 29.615 ljudi iz ZDA, podatke so spremljali 17,5 let. Sicer so raziskovalci ob tem priznali, da ima njihova študija pomanjkljivost, saj temelji na anketi, v kateri so ljudje povedali, koliko jajc tedensko jedo, kar ni nujno zanesljivo. Delno zato, ker se ljudje ne spomnijo natančno, kaj so jedli in deloma zato, ker se jajca nahajajo tudi drugod, na primer  v testeninah, pecivu … Ne glede na to, da ima študija pomanjkljivosti o katerih govorijo avtorji, pa je zgovorna in potrjuje škodljivost uživanja jajc.

Sicer pa so jajca, zaradi nenaravnega poseganja v življenje, sama po sebi škodljiva.

Print Friendly, PDF & Email