Cirkusi

Cirkusi

Že nekaj let je v Sloveniji prepovedano nastopanje in prikazovanje prostoživečih živali v cirkusih in cirkusom podobnih prireditvah. Ni pa prepovedano nastopanje in prikazovanje domačih ali hišnih živali v cirkusih oz. cirkusom podobnih prireditvah, kar je nerazumno. Lev tako ne sme biti v cirkusu, razen med »gledalci«, lahko pa tam nastopata npr. pes in krava. Zelo čudno državno razlikovanje med živalmi.

V cirkusih se mnogokrat dogajajo razne grozote: trenerji in drugi se nad živalmi izživljajo, živali so zaprte v majhne kletke, med prevozom so nekatere živali celo vklenjene, kar velja tudi za čas, ko ne nastopajo ali trenirajo. Trenerji uporabljajo električne šoke, verige, biče …, živali so pogosto omamljene. Izpostavljene so tudi močnim zvokom in reflektorjem, kričanju ljudi … Zanje je cirkus pravi pekel.

Tako kot sodelovanje in nastopanje prostoživečih živali v cirkusih ni v njihovo korist, tako to velja tudi za domače ali hišne živali. Tudi zanje je sodelovanje v cirkuških predstavah in priprava nanje peklenska mora. Zato je potrebno prepovedati sodelovanje in nastopanje vseh živali v cirkusih in to ne samo v Sloveniji, temveč vsepovsod po svetu.

Več o cirkusih je TUKAJ (podstran Papež Frančišek podpira mučenje cirkuških živali).

Print Friendly, PDF & Email