Dan čebel ali čebelarjev

Dan čebel ali čebelarjev?

Leta 2017 je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Največ zaslug za to poznavalci pripisujejo predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču. Ta je v zvezi s tem med drugim dejal, da gre za zmago slovenskih in svetovnih čebelarjev in da je to zmaga za čebele in svet.

Vprašanje je, ali je to res zmaga za čebele ali gre za zmago koga drugega. Če bi zmagale čebele, potem bi jih človek v celoti zaščitil. Prenehal bi uporabljati vse strupe in druge snovi, ki čebelam škodijo. Pa tega ni, razen prepovedi tu pa tam kakšne škodljive snovi – večina za čebele škodljivih snovi pa še ostaja v uporabi. Če bi zmagale čebele, bi jim ostal ves med, saj je to hrana zanje in za druge živali ne pa za človeka. Pa tega ni. Očitno je zmagal nekdo drug in to so čebelarji in mogoče še kdo. Ti bodo čebelam še naprej bolj ali manj jemali njihovo hrano (med) ter jo uporabljali zase in za prodajo, torej za dobiček. In kaj za odvzeto hrano dobijo čebele, te za kilogram medu obletijo kar 4 milijone cvetov in preletijo štiri dolžine ekvatorja (okoli 160.000 km): bolj ali manj ničvredno nadomestno hrano, mnogi pa jim pustijo tudi nekaj medu. Ali ne gre za izkoriščanje čebel? Egoističen človek v »polnem sijaju«?

Človekov egoizem pa se še nadaljuje. Nekateri govorijo o tem, da bodo čebele v Sloveniji postale promocijsko sredstvo, uporabljene bodo za prepoznavnost Slovenije, turistom se bodo ponujali čebelarski izdelki in mogoče tudi medene masaže … Svetovni dan čebel je lahko odlična gospodarska priložnost tako za čebelarje kot za preostalo gospodarstvo, nadaljujejo. Kaj bodo imele čebele od tega? Nič ali pa še slabše življenje! In čebelarji in drugi? Nekateri slavo in priznanja, drugi večji dobiček, tretji dobre funkcije … Kaj pa čebele?

Narava medu ni namenila za hrano ljudi, temveč čebel in drugih živali. Toda človek to ignorira in vedno bolj posega v življenje čebel. Kako dolgo še? Znano je, da kar seješ, to žanješ. Seveda v ta zakon pade tudi človekov odnos do čebel. Bolezni, ki so posledica človekovega poseganja v naravo, vedno bolj pustošijo. Ali bodo čebele izjema? Malo verjetno. S kom bi bilo mogoče primerjati čebele? Mogoče s kravami mlekaricami. Tudi te so sužnje ljudi in morajo dan za dan v velikem trpljenju dajati egoističnemu človeku mleko, ki ga je narava namenila otrokom mlekaric. Namesto materinega mleka, sicer izjemnega živila, dobijo kravji otroci bolj ali manj ničvreden nadomestek. Kot čebele, ki dan za dnem trdo delajo in ustvarjajo izjemen izdelek. In z opraševanjem rastlin bistveno pripomorejo k pridelavi hrane za ljudi!

Kdor malo globlje pogleda stvari okoli čebelarstva, lahko hitro ugotovi, da 20. maj ni dan čebel, temveč čebelarjev in drugih, ki imajo od čebel dobiček. Ljudje dobiček, kaj pa čebele? Ali bo človek dobiček delil z njimi? Mogoče pa jim bo poslal nove bolezni? Čebelarji in drugi premagali čebele?

Print Friendly, PDF & Email