Tekmovanja psov

Tekmovanja psov

Tako kot konji so tudi psi zlorabljeni za razna tekmovanja. Agility, sledenje psov, tekme lovskih psov v vodnem delu … se znova in znova vrstijo. Dan za dnem morajo psi tekmovati za »blagor« in egoizem svojih skrbnikov. Dejstvo, da se jih tretira kot sredstvo za doseganje človekovih želja (željo po uspehu ali zmagi npr.) krši njihovo dostojanstvo.

Tekmovanja psov niso v njihovem interesu in niso v njihovo korist. Lahko celo negativno vplivajo na njihovo dobro počutje, ki ga mora zagotoviti skrbnik živali. Tekmovanje namreč lahko pomeni za živali, tako tudi za pse, stres, strah ali nepotrebno vznemirjenje, še posebej glede na to, kakšno bo vreme, kakšen bo hrup, koliko bo obiskovalcev, kako težavne bodo naloge za pse in podobno. Vse opisano lahko pomeni trpljenje živali v smislu Zakona o zaščiti živali, saj ta zakon strah tretira nepotrebno vznemirjanje, bolečine, poškodbe kot trpljenje živali. Tekmovanje lahko za pse pomeni tudi preobremenjevanje, saj verjetno vsak tekmovalec stremi k temu, da zmaga ali doseže drugačen uspeh. In da npr. zmaga morajo psi dati vse od sebe. Gre lahko torej za preobremenjevanje in seveda tudi za fizično izkoriščanje živali, kar je v nasprotju s 15. členom Zakona o zaščiti živali.

Psi ne morejo biti tekmovalni eksponat oz. osnovno sredstvo, saj so živa bitja s svojimi občutki, čustvi, inteligenco, dušo in niso stvari. Zdaj tudi znanstveniki ugotavljajo, da imajo živali svojo osebnost.

Tudi do psov bi se bilo potrebno v smislu zlatega pravila, ki pravi, kar ne želiš, da drugi stori tebi, ne stori ti njim. Kdo si želi, da bi bil tekmovalni eksponat, ki bi ga tekmovalci uporabili za doseganje svojih ciljev? Kdo si želi biti na mestu tekmovalnega psa in biti priganjan od lastnika? Ali celo raca, ki jo lovci vržejo v vodo, nanjo spustijo lovskega psa, lovec pa jo potem umori?

Tekmovanja psov so nepotrebna, nehumana, kršijo pravice živali in jih je potrebno zato odpraviti.

Print Friendly, PDF & Email