Uplen rib

Uplen rib

Ribolov po sistemu Uplen pomeni, da lahko ribič uplenjeno ribo odnese s seboj. Lahko jo doma poje ali odvrže proč oz. naredi z njo kar hoče. Izvaja se lahko v sladkih kot morskih vodah.

V ribolovni sezoni se ob vodah se zbirajo ribiči, da bi ujeli svoje trofeje in se z rekordi »vpisali v zgodovino«. Veliko jih za svoje trofeje dobiva pohvale, zraven pa še kakšno sliko s svojim plenom v časniku. Tako je nekje pisalo, da je ribič ujel ščuko, težko kar 16,2 kilograma. Boj med njima je trajal dobrih 35 minut. Dobrih 35 minut se je ščuka bojevala za življenje, dobrih 35 minut je trpela neznosne bolečine, ko se je želela rešiti izdajalskega trnka, skritega v silikonski ribici. Dobrih 35 minut je umirala mogočna riba velikanka. Kdo si lahko zamisli in podoživi trpljenje te nedolžne živali? Česar ne želiš, da ti storijo drugi, ne stori ti njim. Kdo si želi, da bi ga na primer 35 minut hudo bolel zob? Pa ta bolečina ni nič proti temu, kar je morala preživeti ščuka v zadnjih trenutkih svojega življenja. Kaj je ta riba storila ljudem, da je umrla nasilne smrti? Ali ribiči ne vidijo neznosnega trpljenja rib, ko jih lovijo in vlečejo na kopno? Ali vidijo samo sebe, svoje trofeje, svojo hvalo, navdušeno ploskanje? Zaradi te sebičnosti nepredstavljivo trpi in umira na milijone rib.

Tudi ribič, ki je ujel ščuko, je dobil čestitke za svojo trofejo. Čestitke za smrt in trpljenje nedolžne živali, živali, v kateri je utripalo življenje, tako kakor v ribiču. Čestitke za negativno energijo, ki se je sprostila, ko je riba trpela in umirala. Čestitke za negativno energijo, ki se lahko prej ali slej vrne k tistemu, ki jo je ustvaril, in vsem tistim, ki so se ji pridružili. Kar človek seje, to žanje. Če povzročaš trpljenje drugim, boš moral takšno trpljenje prej ali slej doživeti sam, če se ne boš pravočasno spreobrnil. Pa če je žrtev človek ali žival. Ali bo dobrih 35 minut strašnega trpljenja preprosto preživeti?

»Iz vode sem jo vlekel le pet minut ….«, je dejal ribič Davorin Meršak, ko je ujel ščuko velikanko, dolgo 1,28 metra in težko 18,45 kg (Delo, 30.10.2008). »Po kakšnih desetih minutah borbe je bil lepotec na suhem,« je bilo zapisano v Slovenskih novicah dne 19.9.2008 v zvezi z ulovom kapitalnega amurja, ki je bil dolg 108 cm in je tehtal 14,1 kg. Obe ribi sta se dolgo borili za svoje življenje, vendar nista uspeli. 5 oz. 10 minut je lahko neskončno dolgo, če se živo bitje bori za svoje življenje. Ta čas sta ribi hudo trpeli, saj jima je bila povzročena hujša bolečina in dalj časa trajajoče trpljenje. Hudo sta tudi trpeli, ko sta na kopnem počasi umirali zaradi zadušitve, v kolikor nista bili prej na silo pokončani. Ti dve usodi sta kruti, vendar pa sta še bolj kruti usodi rib, ki sta se borili kar dobrih 30 minut za svoje življenje. V časopisu Delo (11.9.2007) je bila objavljena kratka novica, da sta dva ribiča lovila soma velikana (211 cm dolžine in teže 61 kg) dobre pol ure. V časniku Večer (22.9.2007) pa je bilo zapisano, da sta morala ribiča skočiti celo v vodo, da sta potegnila na kopno soma velikana (250 cm dolžine), boj pa je trajal več kot pol ure. Smrtni boj obeh rib je trajal neskončno dolgo, ribi sta hude bolečine ves ta čas. In še en dogodek. V soboto 9. avgusta se je na Šmartinskem jezeru odvila že tradicionalna celodnevna tekma v lovu plenilk za pokal trgovine Lovec. Tokrat je potekala že 12. zapovrstjo. Največ ribiške sreče je imel tokrat Samo Novak iz Bleda. 1 uro pred koncem tekmovanja mu je v temi prijel velik som (52 kg, 215 cm). Borba z ribo je trajala okoli 20 minut, nato pa je soma s pomočjo še dveh ribičev spravil v čoln. Omenjeni primeri dokazujejo dolgotrajnost trpljenja teh živali.

Nerazumljivo je, da mnogi ljudje morijo živa bitja iz športnih oz. kratkočasnih nagibov. Ali ne gre za slo po morjenju? Ali ni ta ribolov izraz najglobljih negativnih čustev, mogoče celo sadizem, ko nekdo uživa ob trpljenju drugih živih bitij. Ali ne gre za patologijo človekove duševnosti? Kako klavrno je pogledati časopise, kjer se bohoti kakšen ribič z veliko ribo, ki jo je privlekel na kopno po hudem boju, po boju, kjer se je riba borila za svoje življenje, ribič pa za svojo trofejo. Neskončne minute je trajal boj ribe za življenje, neskončne minute je trajal smrtni boj nedolžnega živega bitja, neskončne minute je trajalo nepredstavljivo trpljenje zaradi človekove sle po ubijanju. Kako neetična so ribiška tekmovanja, kjer ribiči na očeh javnosti povzročajo živim bitjem grozljive bolečine in s tem trpljenje in samo za to, da dobijo neko nagrado.

Print Friendly, PDF & Email