Ozdravljen lovski morilec

Ozdravljen lovski morilec

Bivši lovec Rudi Ameršek, ki sam zase pravi, da je ozdravljen morilec, o lovu:

Zakaj je opustil lov
Otroka iz drugega zakona in sedanja žena Slavka so mi vrsto let govorili, da ni etično ubijati živali. Nazadnje so mi celo prepovedali nositi domov ustreljene živali. To je bil zame šok. Vsak zagrizen lovec namreč rad ponosno pokaže svoj plen. Tudi jaz sem včasih tako razmišljal. Ker nisem smel prinesti ubitih živali v hišo, me je veselje do lova počasi minevalo. Z leti sem tudi sam začel spoznavati, da je lov zgolj strast do ubijanja živali Ženske v moji družini so mi odprle srce do živali in danes lahko rečem, da sem ozdravljen morilec!

Lovci in prijateljateljstvo z živalmi
Lovci in ljubezen do živali? To je smešno! Oni imajo radi živali predvsem v obliki uplenjene živali (golaž). Zelo redki so lovci, ki gredo brez puške v gozd nahraniti živali. Saj veste, kako gre tisti lovski rek: Lovec brez puške je kot, da bi šel moški brez svojega spolovila na ohcet!

O motivu lova
Samo strast do ubijanja in koristoljubje. Ali veste, o čem se lovci večino časa pogovarjajo? Kako je nekdo dobro ustrelil žival, kakšno trofejo ima, kdo ima boljšo trofejo, primerjajo se med seboj, kateri ima boljšo puško, katero orožje bolj razmesari žival, ima večjo prebojno moč … Nekateri lovci se začnejo kar tresti od razburjenja in strasti, ko zagledajo žival oz. ko začne v gozdu nekaj šumeti. To razburjenje lahko povzroči tudi nesreče. V lanskem letu* sta se pri lovu na divje svinje zgodili kar dve nezgodi, ko je lovec ustrelil lovca. Poznam lovce, ki so zanemarili družino in kmetijo in so rajši hodili na lov ter kasneje v gostilno. Včasih jo se v gostilni lovci celo stepli, ker je bil nekdo ljubosumen na drugega, ki je ustrelil boljšo žival. Celo policija je morala posredovati. Naj povem še zgodbo, ki pove vse o tem, kako so številni lovci zasvojeni z ubijanjem. Pred leti je član naše lovske družine zbolel. Predlagal sem ostalim članom, da bi se v nedeljo odpovedali lovu in bi šli rajši k njemu la obisk v bolnico. Večina članov je izbrala lov. Samo trije smo ga šli obiskat. Meni pa so očitali, da jim kratim lovske užitke (ubijanje živali).

O trofejah
Vsakemu lovcu gre za najlepše trofeje. Tako kot imajo moški radi lepe avtomobile in brhka dekleta. Mnogi lovci rajši ustrelijo najlepšo žival (medaljaša), čeprav to včasih ni dovoljeno. Toda on si misli: Tudi če dobim prepoved lova za dve leti, se je splačalo ubiti takšnega lepega srnjaka, ki ga bom ponosno razkazoval kot trofejo.


Vir: Osvoboditev živali, št. 7.

*Leto 2005.

Print Friendly, PDF & Email