Čustva pri živalih

Čustva pri živalih

Jasno je, da imajo poleg človeka čustva tudi živali. To dokazujejo tudi mnoge raziskave.

Čustva pri miškah
Obstaja zelo veliko znanstvenih dokazov, da imajo živali, celo glodalci, sposobnost izražanja sočutja. Junija 2006 so znanstveniki v reviji Science poročali o jasnem dokazu sočutja med odraslimi sesalci, ki ne spadajo med primate. Dale Langford in njeni kolegi so pokazali, da miške občutijo stres, ko gledajo druge miške, ki v kletki doživljajo bolečine. Langford in njena ekipa so vbrizgali nekaterim odraslim miškam kislino, ki jim je povzročila pekoče bolečine. Raziskovalci so odkrili, da so bile miška, ki so opazovale svoje sovrstnike v bolečini, tudi same bolj občutljive za bolečine. Miški, ki so vbrizgali kislino, se je bolj silovito zvijala od bolečin, če je videla, da tudi njen partner zaradi kisline doživlja strašne bolečine. Raziskovalci domnevajo, da miške verjetno uporabljajo vizualne dražljaje, ki v njih sprožijo sočutje, kar je zanimivo, kajti te živali sicer najbolj pogosto komunicirajo preko vohalnih dražljajev. 

Tudi krave znajo izraziti navdušenje
Raziskovalci so odkrili, da imajo krave kompleksno mentalno življenje. Zmožne so gojiti tako prijateljstva kot tudi zamere, ob intelektualnih izzivih se navdušijo. Krave so sposobne doživljati močna čustva, kot so bolečine, strah in celo skrb glede prihodnosti. Toda če jim kmetje nudijo primerne življenjske pogoje, so pomirjene in srečne. Podobne čustvene značilnosti so znanstveniki ugotovili tudi pri drugih farmskih živali, kot so prašiči, koze in kokoši. Raziskovalci z Univerze Bristol so predstavili dokumente o tem, kako krave znotraj črede oblikujejo prijateljstva med dvema ali štirimi živalmi, s katerimi preživijo večino svojega časa, in se pogosto med seboj tudi negujejo in ližejo.
V neki študiji so živalim postavili nalogo, pri kateri so morali najti način, kako odpreti vrata, za katerimi je bila hrana. Elektroencefalograf je meril njihove možganske valove. »Možganski valovi so ob odkritju pokazali njihovo navdušenje, srčni utrip se jim je povišal in nekatere so celo skakale v zrak. Temu smo rekli njihov trenutek Eureke,« je dejal profesor Broom. Domneva, da farmske živali ne trpijo zaradi slabih življenjskih razmer, je neresnična. »Samo opazujte, kako krave in ovce v toplih poletnih dnevih uživajo, ko ležijo na travi in svojo glavo usmerijo proti sončnim žarkom. Enako kot ljudje.«

Ovce imajo rade nasmejan obraz
Raziskovalci pravijo, da lahko ovce po obraznih izrazih prepoznajo čustva, in to ne le pri svoji vrsti, ampak tudi pri ljudeh. Raziskovalci na Univerzi v Cambridgeu so ugotovili, da imajo ovce raje nasmejane ali sproščene obraze ljudi, kot pa jezne ali nemirne. Nevroznanstvenik dr. Keith Kendrick in njegova ekipa so prepričani, da lahko te ugotovitve omogočijo vpogled v nekatera bolezenska stanja ljudi. Pred tremi leti je ta skupina znanstvenikov ugotovila, da lahko ovce prepoznajo 50 posameznih obrazov ovc in si jih zapomnijo za dve leti. To vsekakor nakazuje, da imajo veliko bolj pestra čustvena življenja, kot jim priznavamo.
»Ovce lahko ločijo med obrazi, ki se razlikujejo za manj kot 5%, zato smo predvidevali, da lahko morda prepoznajo tudi čustva, ki so težje opazna,« je dejal dr. Kendrick. »Izkazalo se je, da lahko, tako človeške nasmejane in jezne obraze, kot ovčje nemirne ali sproščene.« Znanstveniki so v preskusu dali ovcam na voljo dvoje vrat, za katerimi jih je čakala hrana. Na enih vratih je bila slika z nasmejanim človeškim ali srečnim ovčjim obrazom, na drugih vratih pa jezen človečki ali nemiren ovčji obraz. »Velika večina se je odločila za vrata z nasmejanim človeškim obrazom ali obrazom živali, ki se je pravkar najedla in je zadovoljna,« je dejal dr. Kendrick.
Dr. Kendrick in njegovi kolegi raziskovalci na univerzitetnem inštitutu Babraham so prepričani, da lahko njihova odkritja pomembno pripomorejo k razumevanju avtizma, shizofrenije in redki motnji, imenovani prosopagnozija, pri kateri je bolnik nezmožen prepoznavati obraze. Vendar imajo te raziskave velik pomen tudi za dobrobit živali. Dr. Kendrick je dejal: »To vsekakor nakazuje, da imajo veliko bolj pestra čustvena življenja, kot jim priznavamo.« »Če so tega sposobne ovce, ki se, kot domače živali običajno uvrščajo na dno inteligenčne lestvice, potem so verjetno tega sposobne tudi druge vrste.«

Print Friendly, PDF & Email