Razstave raznih živali

Razstave raznih živali

Poleg psov in muc se na razstavah pojavljalo še druge živali. Tako so žrtve sebičnega človeka tudi zajci, perutnina, kače, kuščarji, želve, pajki in še druge živali, tudi eksotične.

Kot so nepotrebne razstave psov in muc, tako to velja tudi razstave drugih živali. Za vse živali, ki se nahajajo na razstavah velja, da zanje to ne pomeni nič dobrega. Mnoge živali so na razstavah vznemirjene, saj so v malih kletkah, okoli njih je polno ljudi, hrup v dvorani, še posebej, če je razstava v dvorani in se uporablja ozvočenje, pa je zelo močan. Z živalmi se ravna slabo, npr. kače lahko obiskovalci velikokrat celo otipavajo. Na neki razstavi si je neka oseba dala veliko kačo okoli vratu, ena pa celo pod obleko in je bila kača nekaj časa zaprta oz. ovita okoli telesa te osebe pod njeno obleko. Poleg tega je ta oseba, ki si je kačo dala pod obleko, z njo surovo ravnala, saj jo je vlekla, ko se je ta zagozdila na klopi. Razen tega so velike kače v majhnih kletkah in se ne morejo niti v redu »iztegniti«. Tigrasti piton SK, gre za zelo veliko kačo, v dolžino namreč meri več metrov, je bil na neki razstavi v zelo majhnem prostoru, na prostoru, ki bi bil zelo majhen še za bistveno manjšo kačo oz. drugo živali. Mnoge živali pokažejo svoje vznemirjenje, tako je neka želva ves čas ogleda plavala ob robu bivalnega prostora in na ta način jasno pokazala, da želi na svobodo.

Na razstavah se znajdejo celo krokodili. Na neki razstavi je bilo v vodnem delu bivalnega prostora v času ogleda več krokodilov, tako velikih kot majhnih. Celoten vodni del je bil v bistvu poln krokodilov, tako da ti kot posamezniki niso imeli na razpolago dovolj prostora za realizacijo svobode gibanja. Niso mogli neovirano in svobodno plavati.

Zajci so pogosti na razstavah malih živali. Poleg tega, da so v majhnih kletkah, mnogokrat sploh nimajo vode, saj jim je skrbniki redno ne prinašajo.

Nobena žival ne morejo biti neke vrste osnovno sredstvo za doseganje človekovih želja, v glavnem nepotrebnih, saj so živa bitja s svojimi občutki, čustvi, inteligenco, dušo in niso stvari. Znanstveniki celo ugotavljajo, da imajo živali nekaj več, in to nekaj več je osebnost, pravijo. In od kdaj imajo živali osebnost: od dneva, ko so to ugotovili znanstveniki ali že ves čas? Razstave živali v principu niso potrebne, saj se da namen prireditve doseči tudi drugače: namesto živih živali bi bile slike ali pa bi se prikazovali kakšni filmi o lepoti, inteligenci in drugih izjemnih lastnostih živali. Dejstvo, da se jih tretira kot razstavni eksponat, krši njihovo dostojanstvo. Razstavljajo se lahko samo stvari in ne živa bitja.

Razstave živali je potrebno takoj odpraviti. Ker prireditelji tega verjetno sami od sebe ne bodo naredili, saj z razstavami zadovoljujejo svoj ego in uničujejo »ego« oz. bolje rečeno dušo živali, mora intervenirati in zakonsko prepovedati razstave živali.

Print Friendly, PDF & Email