Mleko je hrana za mladiča

Mleko je hrana za mladiča

Vsako mleko, tako tudi kravje, je hrana za mladiča lastne vrste. Pri ljudeh so to dojenčki človeške vrste, pri kravah pa telički, pri mucah mladiči muc … Kravje mleko oz. mleko drugih živali se bistveno razlikuje od človeškega in je prilagojeno lastni vrsti. Zato je tudi namenjeno samo tej vrsti. Kravje mleko npr. vsebuje trikrat do štirikrat več beljakovin in od petkrat do sedemkrat več mineralov kot človekovo mleko. Ali bi se muce hranile z mlekom psov?

Uporaba živalskega mleka za človeka zaradi tega vodi ne samo do zdravstvenih, temveč tudi drugih težav in zelo negativno vpliva na družbo. Znano je, da je masovna živinoreja, mlekarstvo pa je del nje, eden največjih, če ne celo največji, uničevalec narave, podnebja in ljudi. Poleg tega pa povzroča neizmerno trpljenje živali, tudi v mlekarstvu.

Ali je nadomestek za mleko sploh potreben?

Živila bogata z beljakovinami, vitamini B in D, kalcijem, to je zelenjava, stročnice, semena, zelišča … naj bi bili nadomestek za mleko. Vendar, ali mleko sploh potrebuje nadomestek? Ne potrebuje ga, saj po naravi stvari ni predvideno, da bi človek užival v odrasli dobi oz. ko se loči od materinih prsi. Vse to, kar je v mleku, je v oz. na rastlinski prehrani. Zanimiva je izjava prof. dr. Irene Rogelj iz Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani: »Navadno nadomestki nikoli niso enakovredni izvirniku in tako je tudi z mlekom. Narava je ustvarila mleko z namenom, da oskrbi organizem z energijo, vsemi potrebnimi hranili in z biološko aktivnimi snovmi, potrebnimi za njegov razvoj, delovanje in obrambo. (…).  Kdo je tu original in kdo nadomestek? Original je lahko samo rastlinska prehrana in ne mleko. Prof. Rogljeva v nečem prav: Namen, s katerim je narava ustvarila mleko, je točen. Vendar pa velja ta namen samo za dojenčke in mladiče živali. Samo zanje je narava ustvarila mleko. To jasno piše v sami naravi. Samo prebrati je potrebno znati. Znanost pa mnogokrat zamegli »zdrav kmečki razum«.

Print Friendly, PDF & Email