Lovski sejem

Lovski sejem

Vsake toliko časa se v Sloveniji odvija sejem lovstva in ribištva. Na sejmu sodeluje mnogo razstavljavcev, ki razstavljajo razno opremo za lov in ribolov, med drugim tudi orožje, in strelivo.

Nerazumljivo je, da lahko v Sloveniji obstajajo prireditve, na katerih se razstavlja nekaj, kar je namenjeno ubijanju živih bitij, nekaj, kar mnoge ljudi spodbuja k nasilju, nekaj, kar je skrajno neetično in škodljivo za družbo. Nekaj, kar povzroča letno okoli 100.000 barbarskih pobojev nedolžnih živih bitij na kopnem in še mnogo večje število vodnih organizmov. Čeprav je po ustavi prepovedano vsako razpihovanje sovraštva in nestrpnosti, torej tudi sovraštva do živali, se vse to dogaja z vednostjo in podporo države, tiste države, ki je sprejela ustavo, po kateri je prepovedano tudi razpihovanje sovraštva do živali. Absurdno. In absurdno je tudi, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni, tisoči in tisoči lovcev ter ribičev pa lahko, ne samo spodbujajo k nasilju, temveč z neverjetnim nasiljem uničujejo naravo v Sloveniji. Tisoči in tisoči lovcev ter ribičev vodijo pravo vojno proti nedolžnim živim bitjem in to z blagoslovom države ter cerkve. Uničujejo živalske družine, pobijajo živalske mladiče in bolne živali, prinašajo strah, trpljenje in grozote v naravo. Kako je kaj takega mogoče v 21. stoletju? Očitno še vedno vlada kamena doba v srcih mnogih ljudi, na žalost tudi pri mnogih tistih, ki imajo škarje in platno v svojih rokah. Okoli 100.000 grozljivih usod živali letno povzroči dejavnost, o kateri je Theodor Heuss, prvi predsednik Zvezne republike Nemčije, ki se je moral iz reprezentančnih razlogov pogosto udeležiti diplomatskega lova, rekel: »Lov je samo nizkoten opis za posebno nizkoten umor sobitij, ki nimajo nobene možnosti. Lov je stranska oblika človeške duhovne obolelosti.« Pa seveda še milijone in milijone krutih usod vodnih organizmov.

Kako dolgo bodo še obstajale javne prireditve, ki spodbujajo k nasilju do živih bitij? Za celotno družbo bi bilo dobro, da bi se takoj ukinile!

Print Friendly, PDF & Email