Živali in vojna

Živali in vojna

Vojna je čas velikega trpljenja. Mnogi ljudje umrejo, mnogi postanejo invalidi, mnogi otroci ostanejo brez staršev, mnogi izgubijo svoj dom. Vojna je pekel za ljudi. Toda ali je vojna pekel samo za ljudi? Ne, je tudi pekel za živali.

Človek že dolgo uporablja živali v vojski in vojni.

Pred največjo vojaško morijo za živali, ki se je odvijala v 20. stoletju, so za vojaške namene uporabljali slone, konje, pse, vole, kamele in druge živali, ki so jih vojščaki lahko uporabili za svoje namene. Znan je Hanibalov vojaški pohod preko Alp, ki je imela tudi 9.000 konjenikov in 37 slonov ter je v petih mesecih prehodila 1.500 kilometrov. V bitki pri Waterlooju leta 1815 je bilo tako npr. v boju na obeh straneh, na angleški in francoski, udeleženih 30.000 konj. Sicer pa so konje v vojaške namene uporabljali že prej, in sicer za vleko bojnih vozov ter konjenico, ki je bila pomembna udarna moč vseh vojsk do konca 19. stoletja.

Kaj se je dogajalo z živalmi, ko se je v Rusijo z vojsko odpravil francoski cesar Napoleon? Ali so šli z njim samo vojaki? Seveda ne. Tudi živali so bile v vojaški »povorki«. Tisoče in tisoče živali je bilo suženjsko vključenih v vojaško mašinerijo: kot hrana za vojake (meso dela vojake bolj »krvoločne« in s tem borbene), kot živali, ki so vlekle vozove z orožjem, strelivom, hrano, vodo in drugimi vojaškimi potrebščinami … Koliko se jih je vrnilo nazaj? Kako se jim je godilo na poti? Sicer pa so bile živali, predvsem konji, žrtve vojaških spopadov in pohodov že pred Napoleonom.

Prva svetovna vojna je bila izjemen pekel za živali. V tej vojni naj bi bilo uporabljenih od 12 do 16 milijonov konj, umrlo pa naj bi jih več milijonov, po eni oceni celo okoli 8 ali 9 milijonov. Konji so umirali zaradi neposrednih učinkov vojskovanja pa tudi zaradi pomanjkanja hrane, izčrpanosti, epidemij … Najbolj vsestransko uporabljeni pa so bili psi, teh je bilo ubitih v vojni 100.000, mogoče pa še več. Poleg konjev in psov so se kot transportne živali uporabljale še mule, osli, voli, celo kamele in sloni. Vojske so uporabljale tudi golobe kot kurirje in kanarčke za zaznavanje bojnih strupov. Konec prve svetovne vojne živalim, ki so preživele, ni prinesel olajšanja, temveč še večjo tragedijo, saj jih je milijone in milijone končalo v klavnicah ali pa so jih pobili drugače. Kruta smrt v zahvalo za pomoč – tako pač dela satanski človek! Mnogi konji sicer niso končali v klavnicah, so pa morali na kmetijah opravljati težka dela. … Satanski človek se je še enkrat »izkazal«. Ko nekega živega bitja ne potrebuje več, ga enostavno umori! Poleg domačih so zaradi vojaških spopadov umirale tudi prostoživeče živali. Koliko je njih umrlo, je zelo težko oceniti. Vsekakor gre za stotien milijone nedolžnih živih bitij.

Tudi druga svetovna vojna ni bila prizanesljiva do domačih in prostoživečih živali. V tej vojni je bilo uporabljenih manj živali kot v prvi, saj so za prevoz tovora vse bolj uporabljali vozila in manj živali. Kljub temu pa so še vedno obstajala celo konjeniške enote, teh je bilo zelo veliko v prejšnjih časih, ki so jih včasih uporabili za hitre prodore ali za preganjanje umikajočega nasprotnika. »Pomembno« vlogo so odigrali tudi psi, ki so jih uporabljali za različne naloge. Zelo kruto so z njimi ravnali Rusi, ki so jih med drugim uporabljali kot samomorilske pse. Ti so bili izučeni, da se z eksplozivom, ki so ga imeli pripetega na telesu, splazijo pod nasprotnikov tank in ko so bili tam, se je eksploziv sprožil, ubil žival in uničil tank. Na ta način naj bi psi uničili več kot 300 nemških tankov. Namerno poslati v smrt nedolžno bitje – ali ni to satanizem najvišje vrste? Še vedno so uporabljali tudi golobe kot kurirje ali vohune. Rusi so v vojni uporabili tudi več 100 kamel, te so leta 1874 uporabili že pri osvajanju mesta Khive v Srednji Aziji. Takrat so uporabili 8800 kamel, da so preskrbeli 5500 mož. Še vedno so uporabljali tudi golobe.

Kaj se je dogajalo z živalmi v največji tankovski bitki vseh časov pri Kursku, kjer je na obeh straneh sodelovalo okoli 6.000 tankov, 20.000 topov, 4.000 letal in 2 milijona vojakov? Ali v krvavi bitki za Stalingrad? Milijarde živali je bilo prizadetih v tej apokalipsi: od najmanjših v zemlji do največjih v gozdovih in na poljih! Tisoče hektarov zemlje je bilo uničenih in s tem vse, kar je bilo v zemlji ali na njej. Pravi pekel. Seveda ne samo za živali, temveč za celotno naravo. Satanizem najvišje vrste!

Koliko živali je umrlo, ko so Američani v drugi svetovni vojni z bombami z zemljo zravnali Dresden? Ali koliko živali je bilo tako ali drugače prizadetih v drugih bombardiranjih? Koliko jih je umrlo, koliko jih je bilo pohabljenih? Koliko jih je sicer preživelo, vendar so bile psihično uničene zaradi strahovitih eksplozij? Ali pa so oglušele? Mimogrede: Eden od tigrov v živalskem vrtu v Tripoliju si je zaradi stresa, ki ga je povzročila vojna vihra, ko so zahodni »pravičniki« osvobajali Libijo od »tirana« Gadafija, odgriznil rep.

Ali si je mogoče zamisliti, kaj se je dogajalo, ko sta bili odvrženi atomski bombi na Nagasaki in Hirošimo. Koliko živali je v trenutku umrlo, koliko jih je umrlo v hudem trpljenju, ki je lahko trajalo dneve? Si je mogoče zamisliti takšno trpljenje? Koliko jih je umrlo kasneje zaradi bolezni, ki jih je povzročilo radioaktivno sevanje? Številke gredo v milijone! Ko smo že pri jedrski energiji: Koliko živali je umrlo ali bilo pohabljenih v atomskih poskusih, ki so bili po drugi svetovni vojni? Kakšen je bil in je še vpliv jedrske katastrofe v Černobilu in Fukušimi na živali? Kaj se je dogajalo z ribami, ko so Japonci spustili radioaktivno vodo v morje? Koliko teh podvodnih živali je zaradi tega umrlo ali pa še umira? V hudih mukah!

Po drugi svetovni vojni se uporaba živali za vojne namene ni prenehala. Posebej aktivna v tej smeri je bila Amerika (ZDA). V vojni mornarici so urili delfine in morske leve za iskanje podvodnih min pa tudi za druge namene. Ameriška CIA je usposabljala golobe, mačke in pse za pridobivanje raznih vohunskih podatkov. Prizanesli niso niti krokarjem, ki so jih urili kot »tovorna« sredstva. V ameriški okupaciji Afganistana sodeluje večje število psov, kjer jih uporabljajo za iskanje eksplozivnih sredstev. Kako poteka šolanje takšnega psa? Naučiti se mora plezati po lestvah, se navaditi na zvoke strelov in eksplozij ter dobro prenašati stres … Mučenje in mučenje nedolžnega bitja!

Koliko živali je bilo pobitih, ko so Američani v Vietnamu vrgli na naravo milijone ton bomb in desetine milijonov litrov kemičnih strupov, med katerimi je bil najbolj znan agent orange. Kaj se je v tem peklu dogajalo z živalmi in drugimi bitji v naravi, si sploh ni mogoče zamisliti.

Krutosti do živali pa obstajajo tudi v drugih vojskah. Tako npr. v švedski vojski streljajo (ali pa so streljali) svinje, potem pa jih zdravniki in bolničarji operirajo in zdravijo kot človeške žrtve. In se tako učijo. Podobno delajo ali so delali ameriški vojaški kirurgi s kozami. Potem ko vojaški zdravniki ozdravijo ranjeno svinjo, jo prepustijo njeni usodi in jo končno zakoljejo. Krutost na krutost.

Vrhunec vojaškega pekla za živali je bilo 20. stoletje, kaj bo prineslo 21. stoletje, se bo še videlo. Napovedi niso obetavne, kajti vojna vihra ne pojenja.

Print Friendly, PDF & Email