Fratri v Piranu lovili fratre

Fratri v Piranu lovili fratre

Mediji so poročali, da je Minoritski samostan v Piranu konec februarja 2019 priredil ribiško tekmovanje za pokal Frater. Na začetku je bila maša, po njej pa so ribiči odšli na morje lovit ribe vrste frater. Ribiči omenjene ribe sicer niso ujeli, so pa iz morja potegnili druge vrste rib, kar za 170 kg jih je bilo. Ribolova se je udeležilo tudi nekaj katoliških klerikov, eden izmed sodelujočih vernikov pa je govoril o lovski strasti pri ribolovu. Tudi leta 2018 je bilo podobno, saj je Minoritski samostan sv. Frančiška Asiškega tudi tega leta priredil tekmovanja za pokal Frater. Dan se je začel z mašo, ki jo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji. Ribiče je obiskal koprski škof Bizjak, ribolova pa se je udeležilo tudi nekaj duhovnikov. Med njimi so bili najboljši p. D. Holc, p. M. Vogrin in p. R. Schweiger. Seveda tudi leta 2020 ni bilo nič drugače. Tekmovalci in verniki so se najprej zbrali v cerkvi svetega Frančiška v Piranu, kjer je mašo ob somaševanju kar desetih duhovnikov vodil koprski škof Jurij Bizjak. Kasneje se je 44 tekmovalcev se je odpravilo na ribolov. Med redovniki in duhovniki je zlato medaljo osvojil pater D. Holc iz Minoritskega samostana na Ptuju, srebrno M. Klenar Muršič in bronasto pater V. Muhič, oba kaplana Slovenske vojske.

Katoliška cerkev v svojem katekizmu piše, da so živali od Boga ustvarjena bitja in da jih Bog obdaja s skrbjo svoje previdnosti. V istem katekizmu je tudi Božja zapoved Ne ubijaj! Kljub temu pa se nekateri kleriki odpravili na ribolov in tam lovili ribe. Torej so ubijali od Boga ustvarjena bitja. Tisti, ki bi morali skrbeti, da se ribam ne bi nič zgodilo, vsaj tako je namreč mogoče razumeti prej navedeni stavek iz katekizma o skrbi Božje previdnosti, so ribe ubili namesto, da bi jih varovali oz. skrbeli zanje. Ali niso s tem delovali tudi proti zapovedi Ne ubijaj!, proti zapovedi, ki velja tudi v odnosu do živali. Iz nje namreč ne izhaja, da velja samo v odnosu do ljudi, kajti potem bi Bog rekel: Ne ubijaj ljudi, živali pa lahko. Ali je Božja volja ubijanje rib, če je Bog rekel Ne ubijaj? In seveda drugih živali? Ali je Božja volja, da ribe ubijajo duhovniki?

Ko so cerkveni verniki vlekli ribe iz morja, so le-te močno trpele, kajti dokazano je, da tudi ribe čutijo bolečine. Katoliški ribiči so se veselili, ko so nedolžne ribe v hudih mukah umirale. Lovska strast prisotnih klerikov, torej strast do ubijanja, je zanje pomembnejša kot Božja zapoved Ne ubijaj! Koga potem zastopajo redovniki in duhovniki, ki so lovili od Boga ustvarjena bitja in jih ubijali? Boga zapovedi Ne ubijaj! ali boga ubijanja?

Print Friendly, PDF & Email