Izjemna škodljivost mleka

Izjemna škodljivost mleka

Mediji, država in mlečna industrija ljudem stalno sporočajo oz. sugerirajo, da je mleko varna in zdrava prehrana. Resnica pa je drugačna. Mleko je že v osnovi rizično oz. škodljivo živilo. V neki raziskavi, ki je zajela 20.000 dojenčkov, je bilo ugotovljena kar 56-krat višja stopnja smrtnosti pri tistih dojenčkih, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom v primerjavi s tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja obolevnosti teh dojenčkov je bila višja kot pri tistih, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. 

Mnogi zatrjujejo, da kalcij v mleku varuje pred osteoporozo. Dejstva so drugačna. Ameriške ženske, starejše od petdeset let, imajo eno najvišjih stopenj pogostosti zlomov kolkov na svetu, čeprav zaužijejo več kravjega mleka in mlečnih proizvodov kot večina ostale svetovne populacije. Še več zlomov je v nekaterih evropskih in drugih državah, kjer je poraba mleka še večja kot v ZDA.

Ali je lahko neškodljivo tisto, kar je pridobljeno z mučenjem nedolžnih bitij.

Iz mnogih znanstvenih raziskav izhaja, da je mleko, predvsem predelano, rizični faktor za:

  • osteoporozo (ljudem se prikazuje, da kravje mleko varuje pred mehčanjem kosti, vendar so raziskave pokazale ravno nasprotno: visoko beljakovinska hrana, kot npr. mleko, povzročajo izgubo kalcija in s tem povečujejo možnost obolenja za osteoporozo)
  • raka (na prostati, debelem črevesu, danki, jajčniki, rak na prsih …)
  • bolezni srca in ožilja
  • artritis
  • alergije
  • diabetes tipa 1
  • pomanjkanje železa
  • multiplo sklerozo
  • Parkinsovo bolezen (predvsem pri moških)

Poleg tega je v kravjem mleku, ki je poglavitno mleko v človekovi prehrani, mnogo pesticidov, herbicidov, fungicidov, hormonov, antibiotikov in drugih strupenih oz. škodljivih snovi, ki jih krave dobijo s hrano ali direktno za doseganje večje mlečnosti in drugih komercialnih učinkov – seveda vse v odvisnosti od kraja oz. države, kjer se nahajajo krave, saj so predpisi v zvezi s tem različni. Čeprav v Sloveniji antibiotiki v mleku niso dovoljeni, to kaj dosti ne pomaga, če človek pije mleko iz ZDA, kjer te omejitve ni. To seveda smiselno velja tudi za mlečne izdelke. Posebej je škodljivo industrijsko obdelano mleko, pitje homogeniziranega mleka naj bi bilo nevarnejše celo od kajenja, trdita zdravnika Oster in Ross iz ZDA. Kravje mleko ima v primerjavi z materinim mlekom 300% več kazeina (beljakovina); ta snov se uporablja pri proizvodnji lepila. Uživanje mlečnih izdelkov tako povzroča zasluzevanje; prehladi in podobne bolezni so samo način, preko katerega se telo želi znebiti »lepila«. Na Kitajskem so pred leti mleku v prahu dodajali melamin, nevarno kemikalijo, ki umetno poveča beljakovinsko vrednost izdelkov. Zaradi tega je na Kitajskem zbolelo več 10.000 otrok, nekaj pa jih je celo umrlo. Vse za dobiček, tudi preko trupel. Koliko je nevarnih kemikalij v mleku, ki ga pijejo v Sloveniji?

Ni samo meso, tudi mleko je torej množični morilec!

Print Friendly, PDF & Email