Slovenski zajtrk

Slovenski zajtrk

V okviru dneva slovenske hrane se odvija tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Med drugim se tega zajtrka udeleži mnogo otrok v osnovnih šolah in vrtcih.

Po priporočilih države je tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka. Ta zajtrk naj bi bil po mnenju države zdrav. Ali je res tako? Ali je mleko zdravo? Ali je zdravo maslo, ki je produkt mleka? Ali je lahko zdravo nekaj, kar je pridobljeno z mučenjem krav? Le-te so namreč stroji za pridobivanje mleka in njihovo življenje je eno samo trpljenje! Kmalu po rojstvu se materi kravi odvzame mladiča, tako da je mleko namenjeno samo za ljudi, pri čemer mladič dobi praktično ničvreden nadomestek. Ali si je mogoče zamisliti trpljenje krave, ki sicer svojega otroka prepozna med stotinami drugih teličkov, in njenega ločenega otroka? Človek kravi ukrade njenega otroka zato, da si prisvoji nekaj, česar ne potrebuje, ni njegovo in je še nezdravo.

Mnoge raziskave namreč ugotavljajo, da je mleko škodljivo za zdravje ljudi, saj je povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami. Mleko lahko slabo vpliva na holesterol, kosti in prostato, lahko povzroča akne in alergije … Če je nekaj škodljivo za zdravje ljudi, ali je potem zdravo? Po zakonu pa je vsakdo dolžan skrbeti za svoje zdravje. Ali skrbi, če uživa mleko, ki je škodljivo? Ali je tisto, kar uničuje živali in naravo zdravo?

Mleko pa ni škodljivo samo za ljudi, temveč tudi za naravo. Množična živinoreja, kamor spada tudi proizvodnja mleka, je velik porabnik vode, s svojimi odpadki uničuje okolje, je pa tudi med največjimi uničevalci klime, saj proizvaja veliko škodljivih plinov, pri čemer velik delež odpade na mlekarstvo. Ali je tisto, kar uničuje naravo zdravo?

Ali je med zdrav? Čebele ustvarijo med zase, za svojo prehrano, in za prehrano drugih nečloveških bitij. Pride pa človek, jim ukrade njihov briljanten izdelek, če ne vsega, pa vsaj veliko večino, v zameno pa jim da ničvreden nadomestek v obliki sladkorne brozge. Ali je lahko zdravo nekaj, ker je pridobljeno s krajo? Z nemoralnim dejanjem!

Vprašanje torej je, ali je tradicionalni slovenski zajtrk zdrav? Ali ni mleko skupaj z maslom pot v bolezen ljudi in uničevanje narave? Ali politiki in razni strokovnjaki, ki propagirajo mleko, ne napeljujejo k mučenju živali, uničevanju okolja, podnebnim spremembam in boleznim ljudi?

Print Friendly, PDF & Email