Razstave muc

Razstave muc

V Sloveniji in seveda drugje po svetu je mnogo razstav muc. Na teh razstavah ponavadi sodeluje veliko število živali. Tudi obiskovalcev razstav je mnogo.

Večje število obiskovalcev ne more vplivati pozitivno na muce, saj obiskovalci povzročajo hrup, ki se seveda veča z njihovim številom. Ta hrup lahko ogrozi zdravje muc, saj imajo le-te, ki naj bi nastopale oz. sodelovale na prireditvi občutljiv sluh. Hrup bo povzročalo tudi ozvočenje oz. napovedovanje preko tega ozvočenja, če seveda bo v dvorani. Celoten hrup lahko preseže mejo normale in bo lahko zato negativno vplival na sluh živali. To pa pomeni, da zdravje muc na prireditvi ne bo zaščiteno, kot to mora biti glede na predpise o zaščiti živali, temveč je lahko ogroženo. Seveda pa že omenjen hrup ne bo negativno vplival samo na zdravje muc, temveč bo oz. lahko slabo vpliva tudi na počutje živali na prireditvi. Skrbnik živali pa mora storiti vse potrebno, da se zagotovi dobro počutje muc na razstavi.

Razstava lahko za marsikatero muco pomeni tudi močno vznemirjanje, saj ni vajena takšnih prireditev, ker bo npr. prvič sodelovala na razstavi in pred takšnim velikim številom ljudi in drugih živali ter v prostoru, kjer bo velik hrup. To pa bo pomenilo, da bo doživela prekomerno vznemirjanje, kar tudi pomeni njeno trpljenje, saj pomeni prekomerno vznemirjanje trpljenje živali v smislu 5. člena Zakona o zaščiti živali. Trpljenje živali pa ogroža tudi dobro počutje živali in njegovo zdravje.

Mogoče je tudi, da bo mnoge muce na prireditvi, zaradi raznih razlogov, strah. Mogoče jih bo strah ljudi, mogoče jih bo strah drugih živali, dvorane in podobno. To pa bo pomenilo, da bodo te živali trpele, saj pomeni strah trpljenje živali v smislu že navedene 5. člena Zakona o zaščiti živali.

Živali, in tako tudi muce, ne morejo biti razstavni eksponati, saj niso stvari. Po svoje je razumeti prireditelje, da želijo ljudem predstaviti lepoto muc, vendar je ta namen mogoče doseči tudi na drug način in ni potrebno, da bi bila to razstava muc, mnogokrat tudi z ocenjevanjem. Muce je mogoče posneti na video ali narediti fotografije in preko teh medijev, posebej pa še s pomočjo spleta, plasirati lepoto v javnost. Na ta način je mogoče tudi ocenjevati lepoto muc, če se temu ni mogoče na noben način izogniti. Zato razstava v živo ni nujna in tako ni potrebna. Če ni potrebna in ni v korist živali, je potrebno te razstave zaradi koristi samih živalih odpraviti. Muce ne morejo biti razstavni eksponat, saj so živa bitja s svojimi občutki, čustvi, inteligenco, dušo in ne stvari. Zdaj že znanstveniki opozarjajo na dejstvo, da imajo živali svojo osebnost. To torej tudi velja za muce in seveda tudi za muce, ki sodelujejo na razstavi. Dejstvo, da se muce tretira kot razstavni eksponat krši njihovo dostojanstvo. Razstavljajo se lahko samo stvari in ne živa bitja oz. osebnosti.

Na razstavah sodelujejo tudi mnoge muce, ki so že gensko spremenjene. Nakatere muce so celo brez kožuha, z golo kožo. Zelo žalostno, kaj dela človek z živalmi.

Print Friendly, PDF & Email