Tekmovanja konjev

Tekmovanja konjev

Vsako leto je množica tekmovanj konjev. Galopske in kasaške dirke, preskakovanje ovir, vožnja vpreg, vzdržljivostno jahanje … Tekmovanja se vrstijo iz dneva v dan. Stotine konjev se poti na tekmovalnih stezah, stotine jezdecev se bojujejo za zmago in nagrade. Če bi se konji samo potili, bi v tem trenutku še “nekako šlo”, vendar ni tako. S konji se dogajajo hude stvari, ki jim jih povzročajo ljudje.

Ena najhujših stvari, ki konja lahko doleti, so kasaške dirke. Tek v nenaravnem koraku, kasu, bičanje, brzda, tek na zmago …, vse to so poglavitne negativne značilnosti teh dirk za konje. Čeprav je bičanje, torej udarjanje konj, po Zakonu o zaščiti živali prepovedano, se to dogaja kot po tekočem traku. Verjetno ni dirke, na kateri tekmovalci ne bi bičali svojih konj v ciljni ravnini. Seveda tam ni inšpektorjev, ti se “skrivajo” v pisarnah, namesto da bi šli na dirke in konje zaščitili, kar je njihova zakonska dolžnost. Oprema konj na kasaških dirkah vključuje tudi brzdo, ki konju s svojo ostrino v ustni votlini povzroča bolečine, ovira dihanje in požiranje sline. Brzda je zloraba konja, ki konju povzroča mnogo psihofizičnih težav, saj so vajeti na tekmovanju bolj ali manj napete in to povzroča stalen boleč pritisk v ustih. Tudi tega inšpektorji ne vidijo, čeprav je tudi to v nasprotju z Zakonom o zaščiti živali. Bičanje in brzde so seveda tudi na drugih tekmovanjih.

Konj po naravi stvari ni ustvarjen za prenašanje bremen, torej tudi ne človeka. Zaradi nošenja človeka lahko pride pri konju do poškodb. Posebno boleče je lahko tudi to, da se sedlo drgne ob konjevo telo. Čeprav se ve, da konj ni ustvarjen za nošenje človeka, to ni ovira, da ne bi bilo preskakovanja ovir, galopskih dirk, vztrajnostne ježe … Konj je sredstvo za izpolnjevanje človekovih želja in za doseganje koristi njihovih lastnikov. Znano je, da mnogo tekmovalnih konj trpi zaradi želodčne razjede. Vzrok za čir je lahko tudi stres. Koliko je konj, ki morajo z želodčno razjedo tekmovati? Koliko bolnih konj dan za dnem nastopa? Ali je nastop bolnega konja v skladu z že omenjenim zakonom? Vsekakor ne, saj je uporaba bolnega konja prepovedana.

Tekmovanja lahko predstavljajo za konje stres, strah, bolečine, nepotrebno vznemirjenost ali celo preobremenjevanje, posebej glede na to, kakšno je vreme, kolikšen je hrup na prireditvi, kolikšna dolžina proge, kako je ta urejena … Na tekmah je tudi mnogo poškodb konjev. Vse to pomeni za te živali trpljenje, o tem govori tudi Zakon o zaščiti živali, saj strah, bolečine, poškodbe, nepotrebno vznemirjanje opredeljuje kot trpljenje živali. Lahko pa bi tekmovalno jahanje veljalo tudi za mučenje živali in bi lahko bilo sankcionirano po Kazenskem zakoniku, in ne samo kot prekršek po Zakonu o zaščiti živali.

Čeprav živimo v 21. stoletju, so konji še vedno žrtve ljudi, saj jih ti uporabljajo za izpolnjevanje svojih želja. Konji so še vedno stvari, sicer ne več pravno, dejansko pa še. So osnovno sredstvo za zadovoljevanje potreb ljudi, pa čeprav so živa bitja s svojimi občutki, čustvi, inteligenco in dušo, torej s svojo osebnostjo, kar dokazuje tudi znanost. Imajo seveda tudi svojo dušo, ki pa jim jo odreka tudi cerkev, ki poleg tega dopušča uporabo konj za človekovo razvedrilo. Kako je to mogoče združiti z dejstvom, ki ga priznava tudi cerkev, namreč, da so tudi konji od Boga ustvarjena bitja, ni jasno. Še manj pa, da je mogoče konje tudi zaklati za prehrano ljudi. Zaklati Božje stvorjenje?

Že zdavnaj je prišel čas, da bi se do konjev, in seveda tudi do drugih živali, obnašali v smislu zlatega pravila, ki pravi, da tega, česar ne želiš, da tebi drugi storijo, ne stori ti njim. Kdo si želi tekmovati kot konj in pri tem imeti v ustih ostro brzdo, v želodcu čir, jih dobiti z bičem po hrbtu in zaradi priganjanja voznika doživeti hudo izčrpanost, kar lahko pripelje tudi do poškodb, pljučnih krvavitev ali celo do srčnega napada?

Print Friendly, PDF & Email